zondag 20 januari 2019
Beekenkamp Deliflor Topbanner Kubo

Kassen van gas af met aardwarmte en restwarmte

Kassen van gas af met aardwarmte en restwarmte

Ongeveer elf procent van het gas dat we in Nederland verbruiken, wordt gebruikt in kassen om bijvoorbeeld bloemen, planten, tomaten en paprika’s. Om te kijken of dit ook zonder gas kan, wordt op diverse plekken in Nederland geëxperimenteerd met alternatieven. Zoals met hitte, diep uit de grond.

Nu de gaskraan in Groningen verder dichtgedraaid wordt, gasminister Eric Wiebes energieslurpende fabrieken wil laten omschakelen van Gronings naar buitenlands gas, is dit actueler dan ooit.

Nergens ter wereld staan zoveel kassen bij elkaar als in het Westland en tussen die kassen torent in Naaldwijk een enorme boorinstallatie van Trias Westland uit. Zij zijn een put aan het boren die uiteindelijk 4 kilometer diep moet worden. Op die diepte is het water 140 graden heet, ideaal om je kas mee te verwarmen. Dit is uniek, nog nooit werd er zo diep geboord. Bij eerdere aardwarmteprojecten werd niet dieper geboord dan zo'n 2,5 kilometer, waar het water 85 graden warm is.

Als alles lukt zoals gepland, kunnen eind dit jaar 49 glastuinbouwbedrijven aangesloten worden op de warmte uit de aarde. "Als de laag op 4 kilometer geschikt is, dan zou het Westland een groot deel van het gas kunnen vervangen door duurzame bronnen", zegt Trias-directeur Marco van Soerland tegen RTL.

Forever Plants is een van de kwekers die zijn tropische planten nu nog op gas laat groeien, maar straks gebruik gaat maken van aardwarmte. Dit moet zorgen voor een gasbesparing van 30 procent.
Jos Scheffers van kwekerij Zeurniet verwarmt zijn kas al vijf jaar met aardwarmte. Op zijn terrein liet hij een put boren waaruit water komt van 85 graden. Daarmee kunnen nog vijf andere kwekers ook hun kassen verwarmen. Dit ging met vallen en opstaan, het water bleek veel zouter dan verwacht. Daardoor vergt de installatie veel onderhoud. Maar er wordt volgens Scheffers nu 70 procent gas bespaard.

Volgens brancheorganisatie LTO Glaskracht is alleen de aardwarmte niet genoeg om straks alle kassen van het gasnet af te kunnen krijgen. Hier is nog een andere oplossing nodig: de aanleg van warmtenetten. Restwarmte van fabrieken, zoals uit de Rotterdamse haven, moet via een buizenstelsel richting de kassen getransporteerd worden.

Maar zoals altijd doemt dan de vraag op: wie gaat dat betalen? LTO Glaskracht lobbyt bij minister Wiebes voor financiering. Of door de overheid óf door de Europese Investeringsbank. Een redelijk dekkend netwerk kost volgens LTO al gauw zo'n 1 miljard euro.

Op z'n vroegst kan zo'n warmtenet rond 2022 klaar zijn. 

bron: RTL

 


Leandra de Boef | 09-02-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Lutgo


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS