zondag 20 januari 2019
Beekenkamp Deliflor Floranews TOP

Doe het vooral klein en relevant #blog

Doe het vooral klein en relevant #blog

Deze week een bezoek gebracht aan The Garden Retail Experience. En ik kan u vertellen een beleving was het. Mooie presentaties gezien waar beleving steeds meer de boventoon begint te voeren en twee erg leuke en inspirerende keynotes aangehoord waarna mijn handen jeuken om zaken met elkaar beet te pakken. Ik zal er een aantal zaken uit pakken waarvan ik weet dat ze kunnen gaan werken. Dus mijn vraag is wie gaat ze oppakken…….

Relevant
Een van de belangrijkste aspecten die mij is bijgebleven uit de keynote van Chantal Riedeman van Shopology is wees relevant.
Het klinkt zo simpel. Natuurlijk willen we en moeten we relevant zijn voor de klanten. Maar weten we wie onze klant werkelijk is en wat is daarvoor de relevantie van ons product en de informatie. Weten we dat eigenlijk wel.
Ze gaf een erg mooi voorbeeld aan van zichzelf. Nou heeft zij regelmatig in haar werk te maken met “groenproducten”, ze kent er heus wel een aantal. Maar het lukt haar maar niet de orchidee goed te houden. Binnen 4 – 6 weken ziet de plant de andere kant van de keuken, oftewel de prullenbak. Zij geeft zeker toe dat ze er ook werkelijk geen verstand van heeft. Maar toch vindt ze de planten zo mooi maar elke keer is er toch weer die teleurstelling. Zowel het etiket als de medewerkers op het verkooppunt, veelal een tuincentrum, geven niet de voor haar relevante informatie. Natuurlijk leest ze de verzorgingstips maar toch……. Elke keer weer die teleurstelling.

Oftewel de informatie die ze heeft of krijgt is voor haar niet relevant. Het past niet of het werkt niet. Maar wat dan wel? Zij gaf aan dat ze geen pasklare oplossing heeft, maar dat ze graag eens zou willen weten hoe ze het wel voor elkaar gaat krijgen om de orchidee goed te houden en om er meer dan max 6 weken van te genieten. Ik zou zeggen sector een kans om eens goed over na te denken. Hoe krijgt zij, en ik denk velen met haar wel die relevante informatie over onze planten. Nog een tip van mijn kant uit voordat je gaat reageren, vraag jezelf eens 4 maal de 'waarom vraag' voordat je het antwoord geeft. En denk aan de “simpele consument”!!!

Doe het klein
Het tweede verhaal van Jos Burgers, een man met een van tips doorspekt verhaal in een veelal eenvoudige vorm. Ook dat is een kunst!
Hoe maak ik van een klant een fan. Want we zijn het er allemaal wel over eens een fan is tegenwoordig erg belangrijk. Alleen een fan kost geld! Eerst al om de fan te maken en ten tweede om de fan dan te laten blijven.

Zijn verhaal ging om de beroemde acties in de winkel. Zoiets als van 3 halen en 2 betalen of alleen deze week van voor acties. Het levert als we niet oppassen alleen maar drukte op en soms zeer ontevreden klanten. Moet ik het nog uitleggen……. Denk het niet.
Alleen als ik die acties doe heb ik geen fan gemaakt want die koper komt alleen maar voor die actie. En vertellen ze “het verhaal” door? Veelal niet. En wat kost zo’n actie wel niet. Als je het goed door gaat rekenen heel erg veel.

Een van zijn oplossingen, verras nou eens een klant met een onverwachts extraatje of een stukje extra service. Maar hou dat ook klein. Geef geen grote reizen weg maar hou het juist heel erg klein. Kleine “geschenken” recht uit het hart doen meer en blijven bij klanten veel beter hangen. Zeker wanneer deze in een keer onverwachts gegeven worden, zeker op momenten dat de klant bijna al gaat denken “er zal wel een standaard antwoord komen.
Ik verheug mij nou al op de verhalen die je van de fans gaat horen als ze onverwacht verrast zijn. En die verhalen werken!! Daar kan geen advertentie tegen op.

Nog even de beurs op
Er was ook een beurs vloer. Vanuit de organisatie waren er voorbeelden neergezet van indelingen die bij een speciale doelgroep hoorde. Op zich erg leuk gedaan. Alleen als er ergens een klein bord staat met veel tekst en verder weinig zeggende zaken dan loop je er al snel voorbij. Dus voor mij niet het schoolvoorbeeld hoe je met dat soort zaken om kan gaan. Bredere aandacht met meer communicatie zou wenselijker geweest zijn.

Een leuke beurs? Jazeker, een hoop gezien en ook ervaren dat duurzaamheid toch wel een begrip is wat erg veel aandacht heeft en krijgt. Een mooie ontwikkeling.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.FloraNews.com
08-02-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Lutgo

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS