maandag 20 mei 2019
Top VvdM AmaVerde FlowerTrials 1 mei

Ook in 2018 exportgroei bloemen en planten verwacht

Ook in 2018 exportgroei bloemen en planten verwacht

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten verwachten na de recordomzet in 2017, dat ook in 2018 de export zal blijven stijgen, Met een stijging van bijna 5 procent hebben zij in 2017 de recordgrens van € 6 miljard nipt overschreden. Dit jaar verwachten zij weer een toename, zo meldt de VGB.

Naar verwachting zal deze groei wel gematigder zijn dan in 2017, aangezien de toename eind 2017 al afnemend was. December 2017 liet daarbij als enige maand een krimp zien. Dit kwam vooral doordat december minder handelsdagen had dan in 2016 en door de slechte weersomstandigheden met vorst en sneeuwval, die de vraag naar bloemen en planten drukten.

Het afgelopen kwartaal was sinds het eerste kwartaal in 2014 het vijftiende achtereenvolgende kwartaal met groei. Met een plus van bijna 2% ten opzichte van 2016 was het ook het kwartaal met de laagste toename. Sinds de introductie van de euro in 2002 is de bloemen- en plantenexport in waarde meer dan verdubbeld. Toen werd ook nog het uitgangsmateriaal meegeteld, waaruit kwekers in het buitenland consumentklare bloemen en planten telen.

Gezien de afnemende afzetgroei gedurende 2017 wordt in 2018 een getemperde toename verwacht. Algemeen directeur Peter de Raadt van Bloom, een van de ondernemingen binnen Dutch Flower Group, is positief over 2018. ”Supermarkten kunnen weer meer bloemen gaan verkopen omdat de economie in de afzetgebieden waarin wij actief zijn is aangetrokken”, onderbouwt hij zijn verwachting. Friso Baatenburg de Jong, commercieel directeur bij P. van Dam bevestigt dit optimisme. ”Dichtbijgelegen markten zijn nog niet verzadigd. En vanuit verder weg liggende markten merken wij een groeiende belangstelling voor bloemen en planten.”

 

Bron: www.FloraNews.com
15-01-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Lutgo HR verzamel


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS