maandag 20 mei 2019
FlowerTrials 1 mei Top VvdM AmaVerde

Grote tekorten op arbeidsmarkt verwacht

Grote tekorten op arbeidsmarkt verwacht

De nieuwe voorspellingen van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) laten zien dat er de komende jaren grote tekorten op de arbeidsmarkt zullen ontstaan. Er moeten namelijk ruim een half miljoen extra banen worden gevuld tot 2020, naast de zeer omvangrijke vervangingsvraag.

De economie blijft de komende jaren groeien en daarmee stijgt de hoeveelheid extra werk. Het ROA voorziet een werkgelegenheidsgroei van gemiddeld 1 procent per jaar tot 2022. Dit komt neer op 520.000 werkenden over zes jaar.

De groei van deze werkgelegenheid concentreert zich vooral in de bouw, de zorgsector, de groothandel en de specialistische zakelijke dienstverlening.

De uitbreidingsvraag en de behoefte aan vervanging bepalen samen de baanopeningen die naar verwachting zullen ontstaan tot 2022. Het ROA verwacht 2,1 miljoen baanopeningen de komende zes jaar, waarvan bijna driekwart (1,5 miljoen) door vervangingsvraag als gevolg van wisselingen van beroep, tijdelijke uitstroom en pensionering.

                             

De komende jaren zullen er grote tekorten ontstaan aan technici. Er studeren weliswaar grote aantallen technici af, dit zijn er echter niet genoeg om alle vacatures te vervullen. Dit komt mede doordat technici steeds vaker werkzaam zijn in niet-technische beroepen. Ook voor de ICT-beroepen worden er knelpunten verwacht, vooral voor software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten.

De groei van de werkgelegenheid in de zorg zorgt ervoor dat ook daar knelpunten ervaren worden. Dat betreft niet alleen ‘handjes aan het bed’. Er is vooral een gebrek aan HBO en WO-opgeleiden.

Door toenemende automatisering worden er volgens ROA nauwelijks knelpunten voorzien voor commerciële, bedrijfseconomische en administratieve beroepen

 

Bron: www.FloraNews.com
08-01-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Schoneveld FT


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS