maandag 20 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Landelijke dekking verkoop duurzame bloemen verdwenen

Landelijke dekking verkoop duurzame bloemen verdwenen

Ruim 1100 bloemisten kunnen wereldwijd geen bloemen meer leveren met het duurzaamheidslabel Fair Flowers Fair Plants (FFP). Voor Topbloemen.nl betekent dit, dat de verzendorganisatie geen landelijke dekking meer heeft voor het verkopen van duurzame bloemen. Het keurmerk is per 2018 uit de markt verdwenen.

"Het bestaat gewoon niet meer", aldus Wim Meuleman, financieel directeur van Topbloemen.nl. Topbloemen was de eerste en enige organisatie die landelijke dekking realiseerde voor verkoop van duurzame boeketten in 2015.

De organisatie selecteerde zo'n 300 van de 500 bloemisten die boeketten met het FFP-keurmerk konden leveren. Bij het leveren van een FFP-boeket bestond dit voor minimaal 80 procent uit Fair Flowers Fair Plants bloemen en snijgroen.

Het label was bedoeld voor de consument en overheidsinstellingen die duurzaam wilden inkopen. Producten voorzien van dit keurmerk waren afkomstig van kwekers en handelaren die voldeden aan strenge milieu-eisen en sociale standaarden.

Spiraal naar beneden
Fair Flowers Fair Plants kampte met een teruglopend aantal deelnemers van zowel bloemisten, kwekers als handelaren. Koen Borren, voorzitter van Fair Flowers Fair Plants zegt: "Bloemisten vonden dat er te weinig assortiment was en kwekers vonden dat er onvoldoende werd ingekocht. Dan krijg je een spiraal naar beneden."

 Volgens Borren moeten overheidsinstellingen   die duurzame bloemen inkopen, zich ook   beraadslagen op wat zij nu gaan doen.
 Dirk de Graaf, eigenaar van Bloemenhuis   Terweyde in Culemborg en   Topbloemenbloemist zegt: "Het is niet goed,   dat dit label ter ziele gaat, maar het zijn de   kwekers die zich moesten aansluiten".

 Ook de vraag naar FFP-boeketten was   minimaal. ,,Als 1 op de 300 bestellingen een   FFP-boeket is, dan heeft het label voor een   kweker weinig zin", aldus De Graaf. Ook Mea   Flora in Nijkerk, sinds kort aangesloten bij de  samenwerkende bloemistenorganisatie FloraNL, kreeg amper bestellingen voor FFP-boeketten.

Bloemen niet duurzaam
"De consument denkt minder na over het feit dat bloemen niet duurzaam kunnen zijn, doordat het een natuurproduct is. Terwijl het milieu wel relevant is. Bij voeding is dat toch anders. Mensen zijn bewuster, omdat zij het tot zich nemen", aldus Borren.

Brenda van den Heuvel, eigenaar van Mea Flora zegt: "Het gaat tegenwoordig meer om verduurzamen in het algemeen. Momenteel zijn we met de hulp van FloraNL ons daarop aan het oriënteren."

Oplossing
Het enige wat in de markt aanwezig is, is de Barometer Duurzame Bloemist van SMK (Stichting Milieukeur). Met de barometer kunnen bloemisten door certificatie aantonen dat het assortiment bloemen en planten en de bedrijfsvoering in de winkel duurzamer zijn. In Nederland zijn meer dan vijftig bloemisten aangesloten.

Volgens Meuleman zijn deze bloemisten echter verdeeld over een aantal organisaties. "Dus er bestaat niet zoiets als een dekkend netwerk van duurzame bloemisten of duurzame bloemen."

Op korte termijn ziet Topbloemen daarom geen oplossing. "Wij zijn een aantal maanden geleden al begonnen met het inventariseren van de bloemisten op dit gebied, maar dit is een grote klus. De barometer is ook niet iets wat wij voor onze bloemisten kunnen regelen. Zij moeten dit zelf oppakken."

bron: Mijn Duurzame Bloemist - Yildiz Celie

 


04-01-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS