vrijdag 19 oktober 2018
Top FN Top Banner VvdM Deliflor oktober

Is er toekomst voor FloraHolland #blog

Is er toekomst voor FloraHolland #blog

Dat FloraHolland vreselijk zijn best doet om wereldmarktleider te worden en de regie in de gehele keten wereldwijd in handen te krijgen is iedereen wel bekend. Of die poging slaagt is maar zeer de vraag. Lucas Vos heeft veel energie en geld gestopt in handelsplatforms, bezuinigingen in logistiek door het snijden in de klokverkoop en dacht China wel even te kunnen veroveren. Daarna was Turkije aan bod. Allereerst laten Chinezen zich echt niet vertellen hoe je marktleider kunt worden, zij laten FloraHolland lekker zijn gang gaan en kijken daarna het kunstje vanzelf af en doen het dan beter, maar wel zelf. Ook Turken zijn hele slimme handelaren en vinden het geweldig dat ze gesponsord door FloraHolland toegang krijgen tot de wereld bloemenmarkt.

En die handelsplatforms? Zo eenvoudig lijkt het dus niet te zijn. Een platform bouwen is als een webshop, dat kan de gemiddelde IT-er ook al wel. Waar het echt om gaat is de integratie in de bestaande systemen en nog belangrijker: de daaraan verbonden logistiek en afrekenstructuur. Het platform dat de logistieke processen en incasso’s ook in zijn vingers heeft, maakt kans om substantieel marktaandeel naar zicht toe te trekken. FH lukt dat nog niet stuurde onlangs een hele rits dure jongens naar huis, die na 1 ½ jaar werk en het declareren van miljoenen aan facturen niets begrepen bleken te hebben van het product en ook geen productief platform wisten te bouwen.

Intussen hadden de heren bij FH al de volgende stap in werking gezet: het sluiten van de plantenklok en nog meer. Dat ging enorme besparingen opleveren, dus alvast maar een paar honderd man naar huis sturen, want die waren toch niet nodig. En nu? De klokken draaien nog, er moeten extra mensen extern worden ingehuurd en het kost nu alleen maar meer. En Lucas? Die ziet de bui al hangen en neemt met opgeheven hoofd afscheid. Misschien ook wel een beetje gedwongen, dat zullen we nooit weten. Zijn voorganger, waar alle ellende begonnen is, heeft in ieder geval zijn trekken thuisgekregen. En nu zit Steven van Schilfgaarde met de brokken. Geen domme man, die ziet heus wel dat het nu echt puinruimen wordt. Er zijn geen andere knoppen meer om aan te draaien dan de kosten. Die gaan dan ook rucksichtslos omhoog! De kosten gieren de pan uit en nu hebben de 3 grote banken, al dan niet gedwongen door EZ, de oude leningen vernieuwd en zelfs een enorme extra lening verstrekt. Dat doen ze niet zomaar, want eigenlijk wilden ze graag afscheid nemen van FH, maar ja, zoals het er nu voorstaat worden hun leningen gegarandeerd en daar weten de banken alles van! Dat is ze zelf ook overkomen.

En de kweker? De trotse mede-eigenaar van de coöperatie? Die vaak al generaties lang lid zijn en er voor gezorgd hebben dat de veilingen zover gekomen zijn en samen met de handel een onwaarschijnlijk wereldsucces van bloemen en planten hebben gemaakt, die raakt alles kwijt, de medezeggenschap, de ledenlening, het goede prijsvorming model, de juiste kostenstructuur, kortom alles. Alleen maar extra kostenverhogingen, jaar na jaar. Lang leve FloraHolland, sorry Royal FloraHolland. De oude bestuurders van de VBA, Rijnsburg en Westland zitten met kromme tenen toe te kijken. Ik ken er een aantal persoonlijk en dat waren wel mannen met ballen en kennis van de branche en die wisten altijd de balans tussen kweker en handelaar juist te waarderen en ondanks dat er ook vaak op het scherp van de snee werd gestreden, was het altijd fair. Dat zijn we helaas kwijt, een slechte zaak voor heel producerend en handelend Nederland. Er valt alleen maar te verliezen en dat gebeurt ook. Kweker en handelaar, wordt wakker en laat je niet in de luren leggen.

Bart Weitjens - AgroCheck
 

Bron: www.FloraNews.com
Bart Weitjens - Agrocheck | 07-12-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

DummenOrange

Eindelijk iemand die de vinger eens op de zere plek legt,de grootste fout van de afgelopen jaren is dat er in alle lagen van de organisatie veel te veel kennis weg gestuurd en weg gegaan is,vele zaken uit de bloemen handel is niet te leren op de scholen waar de te vele huidige managers gestudeerd hebben,en als Flora Holland niets meer toevoegd voor de grotere kwekers die daardoor gedwongen werden om alles zelf te gaan doen,dan moeten zij nu niet raar kijken dat ze hier ook niet meer voor willen betalen,en daardoor de coŲperatie willen verlaten. Dit is jammer voor de coŲperatie,maar ze hebben dit helaas zelf in de hand gewerkt!

Bedankt voor dit stuk . Je hebt feilloos de zere plekken beboende . Hopenlijk schudt dit stuk zowel kwekers als handelaren nu eens echt wakker en wordt er gezamelijk aktie ondernomen .

Een zeer goed geschreven stuk, maar helaas mosterd na de maaltijd. Tijdens de eerste fusie werd dit al geroepen door personeel en diverse kleine leden. Maar de grote jongens wisten het wel. Die geloofden heilig in de propagandamachine....en nog steeds. Er is namelijk geen reeel alternatief voor floraholland dus je slikt maar wat de dure managers en bestuur de leden opleggen. Het verzonnen beroep van manager viert hoogtij. Werkend personeel met kennis wordt de laan uit gestuurd. De verhouding manager/medewerker is langzamerhand 1:4 en geen lid die om een verklaring vraagt voor al deze totaal niet rendabele dure mensen. Kijken of het op mijn tuin ook werkt. Drie managers aanstellen en 5 man werkend personeel. Dan moet ik toch een wereldbedrijf krijgen?

Of wij, kwekers, klanten en medewerkers rechten nog een keer onze rug en gaan er voor zorgen dat het vertrouwen weer terug kan worden gewonnen. En dat lukt echt alleen maar als we vooruit kijken en ons voor 100% geven. Zorgen dat iedereen de kracht krijgt om deze prachtige organisatie weer naar het oude niveau te tillen. Ik heb er zin en vertrouwen in en ga de uitdaging heel graag aan. Niet meer omkijken maar ons richten op de toekomst waar daar hebben we invloed op. Een trotse medewerker van de Koningklijke Royal FloraHolland

Ik schrik er keer op keer van hoe in en in negatief men kan zijn over de huidige koers van RFH. Afgelopen jaren is eronder andere aan de hand van Lucas Vos een programma opgezet waarin de mening van de leden en klanten voorop stond. Meer dan 700 leden zijn op komen dagen op de 2020 sessies die georganiseerd zijn. Meerdere thema's zijn hier besproken, waaronder de digitalisering en de tarieven structuur. Floriday is hier een mooi voorbeeld van. Klanten hebben duidelijk aangegeven dat RFH ver achterliep op het gebied van digitalisering. Heeft Floriday zichzelf al bewezen? Absoluut niet! Maar voor zover ik de meningen hoor zijn deze positief. En hoe komt dit? Er is geluisterd naar kwekers en kopers. Het platform is ontwikkeld om het voor kwekers en afnemers makkelijker en overzichtelijker te maken. Verder is gister wederom duidelijk geworden dat de aanpak van RFH werkt. Door eerst zoveel mogelijk informatie en meningen op te halen bij alle stakeholders is er gister gestemd over een nieuwe tariefstructuur. Ruim 70% stemde voor deze structuur. En het ging deze keer niet om 15% van de omzet die een stem uitbracht maar om een recordopkomst van 37%! Dit geeft toch duidelijk aan dat de stemming een stuk breder gedragen is dan stemmingen op voorgaande ALV's. Verder denk ik dat we met elkaar best eens wat meer vertrouwen mogen hebben in de directie, de RVC en de adviesraden van Floraholland. Er zitten op al deze plekken collega kwekers die goed geÔnformeerd zijn en ontzettend veel tijd steken in het controleren en informeren van heren als Lucas Vos en Steven van Schilfgaarde. Het is dus simpelweg niet mogelijk dat de directie in zijn eentje de koers van een Floraholland kan bepalen, laat staan dat ze individueel de RFH om zeep kunnen helpen. Waar we met z'n allen voor moeten waken is dat we niet altijd maar moeten roepen dat vroeger alles beter was. We zitten in een veranderende wereld. Dit betekent dat je mee moet met je tijd. Echter leeft er bij een aantal leden en kopers het idee dat wij zelf kunnen bepalen hoe snel dat de wereld om ons heen veranderd. Dat we pas overstappen naar beeldveilen als iedereen zich daar goed bij voelt. Voor deze mensen heb ik ťťn boodschap en dat is: Word wakker! Als wij niet mee veranderen dan zullen we voorbij worden gestreefd door andere partijen of dan gaan kwekers het voor hun zelf regelen. Een instrument als een veilingklok is ook voor mij ontzettend belangrijk maar ik zie wel degelijk in dat zoals we deze nu gebruiken dit niet 10 jaar vol kunnen houden. Daarom zou ik iedereen willen vragen om eens wat minder pessimistisch te zijn en je zelf neer te leggen bij het feit dat de wereld veranderd. Willen we hier als RFH succesvol in blijven dan betekent dit dat we hier in mee zullen moeten, of je nou wilt of niet. Ik zie hier vooral kansen om als RFH nog beter te worden in wat we nu al zijn, het bij elkaar brengen van de vraag en het aanbod in de sierteelt sector!!

Gelukkig gaan er ook heel veel dingen goed bij RFH en dat is altijd al zo geweest,het staat als een huis,Maar we moeten met zijn allen wel blijven waken dat dit zo blijft. Zelf ben ik meer dan 12 jaar bemiddelaar geweest,en in al die jaren nog nooit een klacht gehoord over de tarieven,als je zorgt voor een win/win situatie maakte niemand er een probleem van. En dit is waar RFH nu hard aan moet gaan werken,en dit vooral richting de kleinere kwekers,de grote jongens hebben nu allemaal eigen verkopers in dienst,en hebben vaak RFH niet meer nodig om de grote bulk orders in te vullen,maar zonder het in stand houden van een breed assortiment die vaak gerealiseerd worden door de kleinere kwekers is de coŲperatie ten dode opgeschreven. Laten wij niet dezelfde kant op gaan als de Greenery die vanaf dag een de kleinere kwekers niet meer serieus namen en alleen voor het grote en voor de bulk gingen. De coŲperatie is zo sterk als zijn zwakste schakel en laat dit niet de kleinere kwekers worden,ga hier dus zuinig mee om.

Heel goed stuk, inderdaad wordt er al jaren geld over de balk gesmeten, en worden de veel te hogen kosten op de jaarrekeningen weggemoffeld, vraag je naar details krijg je zeker geen antwoord, misschien eens een onafhankelijk accounttantskantoor een goede analyse laten maken over de laatste 10 jaar en dit in simpele taal aan ons kwekers uit laten leggen. RFH moet terug naar de basis, weer zorgen voor haar leden en zich bezig houden met hun welzijn, lees afzet. Wees een marktplaats en zorg dat iedere klant hier vrijwillig wil kopen omdat het ssortiment zo breed en diep is de bereikbaarheid goed, en de betaalde diensten top. Daarnaast moet er een oplossing komen voor die idiote afrekenplicht, een coŲperatieve afdracht per kweker snap ik maar over alle omzet moeten afrekenen zonder dat de instrumenten klok of connect ook maar iets hebben toegevoegd is compleet zinloos en niet maar van deze tijd. Steeds vaker komen klanten op de tuin waar ik direct zaken mee doe en die niet via de veiling kunnen of willen afrekenen, moet ik die maar laten gaan, denk het niet. Laten we snel de statuten updaten en deze 100 jaar vooruit zetten, weg met de afrekenplicht en voer direct het electronisch stemmen in, dan wordt er misschien eens door 80 of 90% van de leden gestemd, dan krijgen we een echt beeld.

Ik denk dat de "simpele" kweker meer dan gelijk heeft, er komt geen antwoord op vragen over de kosten op de jaarrekening, 300 man eigen personeel eruit gooien en dan weer 400 man voor dubbele kosten via een uitzendburo inhuren is maar 1 geval van hoe het vooral niet moet. Dan kun je als werknemer van FH wel trots zijn maar mijn vraag is dan.... waarop ?

Laten we de cooperatie gewoon weer opsplitsen, de grote partijen die niet klokken erbuiten zetten en laten handelen vanuit een apart handelsbedrijf, kunnen ze zelf afspraken maken, en laat de massa gewoon in de bestaande cooperatie hun ding doen, het zijn de groten die er niet meer inpassen!

Het is wel duidelijk geworden dat RFH niet meer in staat is om met de huidige koers te zorgen voor al haar leden, door de invoering van staffels op het volume is er een ongelijk speelveld ontstaan, de 10.000 ste kar voor de klok van een grote Afrikaanse kweker is net zo duur in de afhandeling als de 15 de kar van een exclusieve seringen kweker, dus waarom staffel voordeel voor de grote. RFH lijk hier te buigen voor de druk van de groten van deze wereld. Deze buiging werd ook al jaren gemaakt voor de grote klanten, die krijgen ook korting en een aantal worden ook nog eens van krediet voorzien van ons geld, ik heb hier als kweker nooit toestemming voor gegeven en ook dit creŽert een ongelijk speelveld. RFH ga je weer bezig houden met de dingen die er toe doen voor de grote groep kwekers en kopers en focus niet alleen op de hele grote, dit worden meestal hele grote teleurstellingen als deze grote hun eigen koers gaan varen!

Tijd voor vernieuwing, blue roots, Clock-Online, iFlora, Newgreen.market, Coolblue, Ai2, My-Blush, Bloomon, Flora xchange, kom maar op zet de deur open als kweker en haak snel aan voordat je te laat bent!

Voor iedereen die Flora Holland niet denkt nodig te hebben: Ga je gang. Zorg je er wel voor dat je je eigen fust gaat gebruiken? Alles mag op Denen geleverd worden. Die FH kar was toch wel handig. Zorg er ook even voor dat je al je kleine partijen direct bij je vele klanten neerzet, want de FH gebouwen zijn over een paar jaar verdwenen. Oef....einde van het jaar valt dat wel erg tegen met de verkoop en logistieke kosten. Natuurlijk heeft FH fouten gemaakt in de afgelopen jaren, maar er gaan ook heel veel zaken wel goed. En natuurlijk is het zaak voor FH om bij de kerntaken te blijven. In het cooperatie 2020 project heeft elke kweker uitgebreid de kans gehad om zijn inbreng te geven over de nieuwe tarievenstructuur. De consensus was dat zowel aan kweker als klant de kosten meer moeten worden verdeeld naar kosten maken kosten dragen. Wat mij betreft is de opzet van Cooperatie 2020 ook de toekomst voor de inbreng van leden. Een ledenraad die in kleinschalige interactieve sessies met de leden input voor de strategie gaat ophalen. Het goedkoper maken van de directe handel is een zeer goede stap in de juiste richting. Het is niet uit te leggen dat transacties waar FH alleen de betalingszekerheid garandeert voor een hoog tarief afgerekend worden. We kunnen wel roepen dat we die Afrikaanse kwekers niet nodig hebben, maar die dragen wel enorm bij aan de kosten van de cooperatie. Zelfs in de nieuwe opzet blijven deze grote directe kwekers de klokhandel subsidieren. De rol van de klok is enorm veranderd. In de huidige situatie is het een prachtige tool om in een zeer korte tijd enorm veel partijen te verkopen met een geconcentreerde en zeer efficiŽnte logistiek. De markt vraagt om steeds kleinere partijen, en we moeten beseffen dat hierdoor de logistiek een stuk duurder wordt. Stel je voor dat je als kweker zelf al deze kleine partijen zou moeten klaarmaken en moeten afleveren. Dan worden die 12% aan verkoopkosten zeker twee/drie keer zo hoog. Hoe de toekomst er uit gaat zien: Ik geloof in een hybride model waarbij directe orders, voorraadkoppelingen en de klok hand in hand gaan en elkaar versterken. De klok is geen dumpplek meer, maar een soort etalage. Iedereen kan jouw bloemen op de klok kopen, en als de klant goed met je bloemen kan werken ga je dmv directe handel nauwer samenwerken. Dat de klok versterkt ťn beschermd moet worden, ben ik het helemaal mee eens. Die Afrikaanse kweker die een paar weken in het jaar zijn overschotten moet dumpen, die zal een hoger tarief moeten betalen en/of achteraan geveild moeten worden. Waarom zouden we geen veilbetrouwbaarheidsindex maken die jouw plek in het veilschema bepaald. Betrouwbare kwekers, die kiezen voor de klok als belangrijk verkoopinstrument, worden dan voorop geloot, en kwekers die de klok als dump misbruiken komen dan achteraan. Maar laten we als kwekers achter de cooperatie blijven staan. Anders zijn we overgeleverd aan de grote handelsbedrijven, en daar worden we als kwekers niet beter van.

Laten we de cooperatie gewoon weer opsplitsen, de grote partijen die niet klokken erbuiten zetten en laten handelen vanuit een apart handelsbedrijf, kunnen ze zelf afspraken maken, en laat de massa gewoon in de bestaande cooperatie hun ding doen, het zijn de groten die er niet meer inpassen!

Als je niet kan delen..........neem als voorbeeld, hoe het de "groentenjongens" vergaan is. Zie de boel "heel" te houden, met elkaar!, maar sta geen enkele ontwikkeling in de weg! De trein moet door en de (internationale-) concurrentie slaapt niet! Er is werk zat aan de winkel en het vereist steeds meer passie en kennis van zaken. Gebruik allemaal je verstand!

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS