donderdag 18 oktober 2018
Top Banner VvdM Deliflor oktober Top FN

EenVandaag laat kwekers en veiling aan het woord aan vooravond ALV Royal FloraHolland

EenVandaag laat kwekers en veiling aan het woord aan vooravond ALV Royal FloraHolland

Aan de vooravond van de Algemene Ledenvergadering van Royal FloraHolland heeft EenVandaag gisteravond uitgebreid aandacht besteed aan de onvrede die er heerst onder kwekers en handelaren over de ophanden zijn tariefswijzigingen.

Waar kwekers en handelaren afgelopen zomer nog streden voor het behoud van de veilingklok en meenden dat ze hadden gewonnen, voelen ze zich momenteel bedonderd en belazerd door hun eigen coöperatie. De klok zou blijven, beloofde de directie van de veiling. De keiharde digitalisering die de directie van de veiling wilde invoeren was van de baan. Maar nu, enkele maanden later, vinden vooral de kleinere kwekers dat deze overwinning niets waard is. Met de nieuwe tarieven zij te staan voor kostenverhogingen van 14%. Zij zijn bang voor de voortgang van hun bedrijven. Voorgestelde kortingen per transactie bieden alleen voordelen voor de grotere aanbieders en kopers. De kleinere partijen blijven met de rekening zitten.

Jack Goossens, voorzitter van de Raad van Commissarissen geeft in de uitzending aan dat de partijen juist al in een vroeg stadium meegenomen zijn in de totstandkoming van de nieuwe tarieven. Zij, die zich tot nu toe niet hebben willen mengen in de discussie, moeten zich er volgens hem nu, achteraf, bij neerleggen dat anderen deze discussie voor hen gevoerd hebben.

Volgens Jan de Boer van bloemen-en plantenhandelaar Barendsen is er met de nieuwe tarieven sprake van een “koude sanering”.

“Kleine kweker” Corina Duin uit Heemskerk is vooral bang voor de toekomst, bang voor de consequenties van deze hoge tarieven voor de voortgang van haar bedrijf. Peter Barendse uit Maasdijk gelooft in de coöperatieve gedachte en hoopt dat tijdens de ALV het hart van de grotere jongens weer gaat spreken voor de coöperatie.

De kwekers en handelaren zijn het wel eens met verdere digitalisering, maar willen ook graag de fysieke veiling behouden. Aanvankelijk wilde de bloemenveiling begin oktober volledig op beeldveilen bij de planten overgaan. Bij bloemen is dit al gebeurd. Vandaag kunnen de leden van de coöperatie Royal Flora Holland tijdens de Algemene Ledenvergadering stemmen over de tariefwijzigingen.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag terug.
 


Leandra de Boef | 07-12-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VdwW Adomex logistiek medewerker


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS