zaterdag 20 oktober 2018
Top FN Top Banner VvdM Deliflor oktober

Consument dupe van strijd tussen Google en Amazon

Consument dupe van strijd tussen Google en Amazon

De strijd tussen internet-reuzen Google en Amazon wordt harder en beiden gebruiken hun klanten als speelbal in de machtsstrijd om toegang tot onze huiskamer.

Daar bij die strijd nog veelal onzichtbaar was voor de consument, besloot Google deze week het elkaar pesten in het openbaar uit te gaan vechten met Amazon. Google maakte bekend dat gebruikers van twee Amazon-toestellen de toegang wordt ontzegd tot filmpjes op YouTube. Het lijkt op een represaille. Google meldde hierbij namelijk dat de blokkering van YouTube voor gebruikers van Amazon-producten alles te maken heeft met de schrapping van Google-producten zoals Chromecast, Google Home en de slimme thermostaat Nest uit het aanbod van de onlinewinkelreus Amazon. Volgens Google heeft het de afgelopen maanden geprobeerd tot een overeenkomst te komen met Amazon, maar is dit tot nu toe op niks uitgedraaid.

De actie van Google geeft aan wat er op het spel staat. De internetgiganten vechten om de toegang tot onze huiskamers en zijn ervan overtuigd dat hun toekomst hiervan afhangt. De ruzie tussen beide spelers is al sinds 2015 aan de gang en de rivaliteit wordt alleen maar groter. Beiden doen ze hun uiterste best om consumenten te verleiden tot aankoop van hun hardware en diensten voor de huiskamer, van slimme luidsprekers tot slimme thermostaten, van videostreaming tot het aanbieden van clouddiensten. Op zich helemaal niet verkeerd en de consument zal hoogstwaarschijnlijk de vruchten plukken van een gezonde concurrentiestrijd. De YouTube-ban van Google gaat echter een stap verder en hiermee wordt er gekozen om de vete uit te vechten over de rug van de consument.

In september van dit jaar besloot Google een eerste keer de toegang tot YouTube te blokkeren voor eigenaren van een Echo Show-toestel van Amazon. Het argument van Google was dat Amazon de gebruikers van zo’n toestel verhindert om zich in te schrijven op de abonnementsdiensten van YouTube.

Amazon plaatste als tegenactie enkele Google-producten op de zwarte lijst en slaagde er via een gehackte versie in om de YouTube-ban te omzeilen.

Deze week besloot Google het You Tube-verbod uit te breiden en naast de gebruikers van Echo TV vanaf 1 januari ook de eigenaars van een Fire TV van Amazon te blokkeren. Over hoeveel gebruikers het hier gaat is onduidelijk.
Amazon belooft haar gebruikers in een reactie dat zij ook in 2018 gewoon van YouTube gebruik kunnen blijven maken.

De strijd om de consument is voorlopig nog niet gestreden en het lijkt vooral de vraag hoe ver de beide internetgiganten in deze strijd zullen gaan. In elk geval wordt op deze manier weer goed duidelijk hoe groot de macht van de giganten is.

 

Bron: www.FloraNews.com
Leandra de Boef | 07-12-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Fotokast tussen


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS