zaterdag 20 oktober 2018
Top Banner VvdM Deliflor oktober Top FN

Export wil zekerheid over bollenhandel met China

Export wil zekerheid over bollenhandel met China

Na zijn bezoek aan China stelt Anthos-voorzitter Henk Westerhof dat er zekerheid moet komen over de toekomstige handel met China. Nu er al drie bloembollenimporteurs in de provincie Yunnan zijn verdacht van belastingfraude, is er te veel onduidelijkheid over hoe de regels exact zijn. Anthos is de brancheorganisatie van handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten. De organisatie behartigt hun belangen in binnen- en buitenland en treedt op als hun algemeen vertegenwoordiger in besturen en tal van overlegstructuren.

Henk Westerhof wilde tijdens zijn bezoek onder meer achterhalen waarom de directies van de importeurs zijn gearresteerd en waarvan zij precies worden verdacht. Door de arrestaties werden de rekeningen van de ondernemingen bevroren, wat leidde tot grote onzekerheid bij Nederlandse exporteurs. Er waren leveringen daan die nog niet waren betaald. Uiteindelijk zijn deze bollen via andere kanalen verkocht, tegen lagere prijzen, terwijl er recentelijk ook nog eens achttien containers bij opbod zijn verkocht.

Gesprekken met de kwekersorganisatie in Yunnan en een medewerker van een van de importeurs heeft Westerhof inzicht gegeven in de gang van zaken. “Zoals ik het heb begrepen heeft Yunnan belastingtechnisch een uitzonderingspositie gehad met betrekking tot onder meer bloembollenimport. Die regeling is in 2015 aangepast en kennelijk bestaat er een verschil over de interpretatie van die nieuwe regels.”

Duidelijkheid over die regels is van groot belang, vindt Westerhof. Anthos laat de regelgeving nu vertalen en juridisch toetsen om inzicht in de materie te krijgen. “China is een heel belangrijke markt voor Nederland en niet alleen voor de lelie. De hele bloembollensector heeft hier last van.” Westerhof vreest dat de hele sector een tik krijgt als Chinese importeurs zich terughoudend gaan opstellen bij het doen van bestellingen.

bron: Anthos 


06-12-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VdwW Adomex logistiek medewerker


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS