vrijdag 19 oktober 2018
Top FN Top Banner VvdM Deliflor oktober

FrieslandCampina: Een co÷peratie is samenwerken uit kracht

FrieslandCampina: Een co÷peratie is samenwerken uit kracht

Zuivelcoöperatie Koninklijke Friesland Campina heeft bijna 19.000 leden en is hiermee een reus onder de coöperaties. Deze coöperatie is net als Royal FloraHolland continu in beweging en onderhevig aan de tijdsgeest. Royal FloraHolland sprak voor haar relatieblad GROW Magazine met Frans Keurentjes, voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van FrieslandCampina en voorzitter van het bestuur. Hoe kijkt hij aan tegen coöperatie zijn anno 2017? “Het is uiteindelijk gewoon business; geen religie of politiek. Het draait om samenwerken uit kracht.”

Frans is naast voorzitter van de rvc en voorzitter van het bestuur van de zuivelcoöperatie ook melkveehouder met 150 koeien in het Groningse Hornhuizen. Daarnaast heeft hij een familiebedrijf in Oost-Duitsland. Een mooie combinatie van Groningse nuchterheid en een bestuurder met een helikopterview. Is de coöperatie nog van deze tijd? Frans: "Zeker wel. De meerwaarde van een coöperatie moet alleen wel blijken voor de leden. Bij FrieslandCampina zijn melkboeren lid omdat zij al hun melk kunnen leveren aan ons. Ze hebben echt zeggenschap."

Waardetoevoeging is belangrijker dan ooit
Anno 2017 heeft FrieslandCampina een geschiedenis van bijna 150 jaar en bijna 19.000 leden, met iets meer dan 13.000 melkveebedrijven uit de Benelux. Frans benadrukt dat waardetoevoeging belangrijker dan ooit is geworden voor een coöperatie. "Vroeger was een coöperatie een soort schuilplaats voor boeren. Inmiddels zijn de tijden veranderd en moeten boeren de krachten bundelen om als ondernemers samen marktgericht te opereren. Dit alles moet uit kracht gebeuren, niet uit zwakte."

Samenwerken moet altijd een keuze zijn
Waarom is een coöperatie zo belangrijk? "In onze coöperatie vindt exact dezelfde discussie plaats als bij Royal FloraHolland. Waarom ben je nog lid van deze coöperatie? Praat daarover met elkaar. Is het de prijs, is het het feit dat je vader altijd lid is geweest? Wat zijn je drijfveren? Samenwerken moet altijd een keuze zijn. En net als in een gewone relatie moet je goede afspraken met elkaar maken over hoe je met elkaar samenwerkt. Houd het doel voor ogen. Hoe bereiken we de klant? En werken we samen of is het meer schuilen bij elkaar? Er moet wederkerigheid zijn." 

bron: Royal FloraHolland


05-12-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VdwW Adomex logistiek medewerker


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS