zaterdag 20 oktober 2018
Top FN Top Banner VvdM Deliflor oktober

Profiteert de Retailer van het koopmoment wat de consument ziet?

Profiteert de Retailer van het koopmoment wat de consument ziet?

Volgens de "Stand van de Retail van de maand november" van ABN AMRO ziet de consument de huidige periode als gunstig voor grote aankopen. Sterker nog, de score voor de bijbehorende vertrouwensindicator belandde in november op het hoogste punt sinds februari 2001. De timing van die score is in de maand december natuurlijk uitermate positief voor winkeliers.

"December is immers een maand waarin een piek in omzet plaatsvindt. Extra omzet draagt vaak bij aan de absolute winstgevendheid, omdat vaste kosten een flinke component in de kostenstructuur van Retailers vormt. Uiteindelijk heeft dit ook een positieve impact op de kasstromen, waardoor er meer ‘lucht’ is om te investeren. Bijvoorbeeld in de propositie of de ‘omnichannel’-propositie." aldus Sonny Duijn, sectoreconoom van ABN AMRO.

Een meevaller in december is altijd gewenst, maar volgens de sectoreconoom is het echter niet vanzelfsprekend dat het hoge vertrouwen voor een flinke stijging van de verkopen zorgt. De grote vraag voor december is volgens hem: kan de Retailer de shoppende consument overtuigen?

foto: ANP

Een hoge koopbereidheid van de consument helpt zeker mee, maar naast de vraag of de consument de huidige periode als gunstig voor grote aankopen ziet, is er volgens Sonny Duijn ook nog een andere factor die belangrijk is voor de koopbereidheid: hoe men aankijkt tegen de eigen financiële situatie. Daar is de consument in 2017 positiever over dan vorig jaar. Vanaf oktober vorig jaar lag de koopbereidheid volgens de cijfers van het CBS op een substantieel hoger niveau dan daarvoor.

Die hoge koopbereidheid in 2017 heeft een positieve impact op de verkopen gehad. Zo zagen bijvoorbeeld bouwmarkten, kledingwinkels, winkels in verzorgingsproducten en supermarkten de verkopen stijgen. In de eerste drie kwartalen van het jaar was voor de detailhandel sprake van 3,4% groei in verkoopvolumes. Door (per saldo) hogere prijzen steeg de omzet zelfs 4,5%.

Dat neemt volgens Sonny Duijn niet weg dat in het Retail-klimaat de nodige uitdagingen zijn, zoals beperkte winstmarges en veranderend consumentengedrag. Niet iedereen profiteert dan ook van de gunstige economische situatie.

 

bron: ABN AMRO Insights

 


04-12-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

DummenOrange


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS