vrijdag 19 oktober 2018
Top Banner VvdM Deliflor oktober Top FN

Kwekersdelegatie onderzoekt kansen Spaanse markt

Kwekersdelegatie onderzoekt kansen Spaanse markt

Enkele dagen geleden bezocht een delegatie kwekers onder leiding van Lucas Jansen van Flower Academy en Marco van de Koppel van Horti Experience Madrid & omgeving. Om een helder beeld te krijgen bij de verhoudingen tussen Nederland & Spanje en de afzetkansen voor bloemen & planten in het bijzonder werd er onder andere een bezoek gebracht aan de Nederlandse Ambassade.

De in de Spaanse afzetmarkt geïnteresseerde groep bestond naast Lucas Jansen en Marco van de Koppel uit Charles Lansdorp (Italiaanse ‘grootouderdag’) en vertegenwoordigers van Ter Laak Orchideeën/Decorum, Hoogeveen Plants, Boomkwekerij Son & Koot, Akerboom Freesia & De Haas Calla. De meegereisde kwekers zijn allen lid van Producers Young Network Group (PYNG), een groep ondernemers uit de sierteelt die jaarlijks zo’n 5 -6 keer gezamenlijk op excursie gaan, zowel binnen als buiten de eigen sector. Eerder deze maand bezochten zij Koppert Cress en vorig jaar heeft men een marktbezoek naar München & omgeving gedaan. Kennis & Kunde delen is wat deze groep ondernemers verbindt.

UserFiles/Marktbezoek Madrid PYNG Verdecora 02.jpg

Bezoek aan de ambassadeur
Het eerste bezoek na aankomst in Madrid was aan de Nederlandse Ambassade. De Nederlandse sierteeltproducten genieten een positief imago aldus de Nederlandse ambassadeur in Madrid, Matthijs van Bonzel. De jeugdwerkloosheid in Spanje is t.o.v. ons land nog steeds stevig en het economische herstel na de crisis van een paar jaar geleden gaat in een lager tempo dan bij ons.
Toch lijkt de lijn naar boven gevonden, weet de ambassadeur, en is een consumptiestijging waarneembaar.

Koopgedrag bloemen & planten
“Historisch gezien is het consumptiepatroon van bloemen & planten in Spanje sterk gericht op geefmomenten, zoals recent Allerheiligen”, weet Marco. “De sector haalde er in het verleden tot zo’n 30-35% van de omzet op jaarbasis, in aanloop naar die ene dag.” De laatste jaren neemt het belang van deze verkooppiek licht af. De Spaanse consument koopt niet zoals in andere landen gebruikelijk is zijn/haar bloemetje wekelijks bij de supermarkt of de bloemist, dat komt écht zelden voor. “Een bloemist welke we in de binnenstad van Madrid bezochten vertelde dat hij het merendeel van zijn product verkoopt per telefonische bestelling of via email. Van deze manier van bloemen en planten verkopen & de aankleding van evenementen moet hij het voornamelijk hebben, klanten die bloemen of planten kopen door het fysieke bezoek aan de winkel is vrij laag zo vertelde deze bloemist.”

Lokale productie versus import
Een deel van het buitenplantenassortiment wordt in Spanje zelf geteeld. Het klimaat is er met name gedurende de zomermaanden toch even anders dan in Nederland, temperaturen oplopend tot boven de 40 C. Buxus en andere groenblijvende heesters afkomstig vanuit lokale productie genieten i.v.m. de hardheid de voorkeur boven het Nederlands geteelde product wat doorgaans wat ‘zachter’ is en sneller bezwijkt als gevolg van de hitte.
“Dat je op dit moment kerstbomen naast Geraniums ziet staan is bijzonder”, vertelt Marco.
“Snijbloemen en kamerplanten zijn grotendeels afkomstig vanuit Nederland. Goed vertegenwoordigde producten in de Cash & Carries, tuincentra, bouwmarkten en bij bloemisten waren Poinsettia (lokaal), Cyclamen (lokaal), tuinrozen, kruiden & groenten passend bij de “grow your own” trend, Cactus en Bonsai. Daarnaast zijn grootbloemige rozen, die allemaal afkomstig zijn uit Ecuador goed vertegenwoordigd.

Uitdaging voor de gehele keten
Naast de vele kansen welke we met elkaar gezien en besproken hebben is er ook een punt van zorg. Deze zorg heeft betrekking op het feit dat de productspecificaties, die een kweker aan het begin van de keten zijn product meegeeft, verder in de keten voor een deel verdwijnen. “Onbegrijpelijk waarom deze waardevolle informatie welke van belang zijn om een product goed te beschrijven gefilterd wordt in de schakel(s) tussen de producent en de cash & carry/detaillist. Het is zorgelijk dat het product van een kweker vergezeld met duidelijke en soms wel 5 productspecificaties aan het eind van de keten vertroebeld lijkt op te moeten gaan in de massa. Velen van ons zetten aan het begin van de keten onze schouders onder digitalisering, maar dat is kennelijk nog geen garantie dat de meegegeven productinformatie gedurende de keten van A tot Z wordt doorgegeven. “Dit beeld zagen we vorig jaar al in München en nu helaas ook weer in Madrid, écht triest!”

Marco, die een uitgebreide achtergrond in de sierteelt & retail met zich meedraagt en met Horti Experience partijen uit de sector coacht & ontzorgt bij het vinden van de juiste balans tussen offline & online Sierteelt Marketing erkent de waarde van een marktverkenning als deze. Met vakgenoten verkennen we natuurlijk de gekozen markt, maar tijdens zo’n reis delen we kennis en kunde en bespreken we actuele ontwikkelingen binnen onze sector en buigen we obstakels om in kansen.

Meer informatie over PYNG
Ben jij een jonge tuinbouwondernemer en ben jij ook toe aan het verbreden van je kennis en ervaringen buiten je kwekerij? Neem dan geheel vrijblijvend eens deel aan één van de excursies welke PYNG organiseert en vergroot hiermee je zakelijke netwerk.
Wil je meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op met Lucas Jansen (Floweracademy) op: 06-22261489 of Marco van de Koppel (Horti Experience) op: 06-15855811
 


29-11-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Fotokast tussen


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS