donderdag 18 oktober 2018
Top FN Top Banner VvdM Deliflor oktober

Klokaanvoerders luiden noodklok over tariefplannen FloraHolland

Klokaanvoerders luiden noodklok over tariefplannen FloraHolland

Ingezonden bericht naar aanleiding van aangekondigde tariefswijzigingen FloraHolland.

Grote connectkwekers kunnen straks flink goedkoper hun handel vermarkten, terwijl de trouwe klokaanvoerder straks fors meer gaat betalen.
Op de regiobijeenkomsten werden de plannen verder toegelicht, en hoewel hier gesteld werd dat de hoogste verhoging gemiddeld op 8% uit zou komen, blijkt in de praktijk dat veel klokaanvoerders 14% meer gaan betalen.
Een woordvoerder van de groep stelt: "Ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn, dat een sterke klok iedereen ten gunste komt, echter in het nieuwe plan wordt er alleen gekeken wie de rekening mag betalen. Op de vraag wat er dan gedaan wordt om de klok te versterken, kwam helaas geen verhelderend antwoord van Floraholland".

Een greep uit de plannen:

  • Karheffing voor klokaanvoer gaat omhoog, bij directe aanvoer blijft een lage heffing van toepassing.
  • De verkooptoeslag op de klok stijgt, met zelfs een extra toeslag voor klokvoorverkoop.
  • Ook kopers betalen meer voor klok- en klokvoorverkooptransacties.
  • Terwijl de verkooptoeslag voor direct verlaagd wordt naar 0%.

De woordvoerder gaat verder: "Het zou best te begrijpen zijn als er meer betaald moet worden door de klokkwekers, mits er dan ook echt goede maatregelen genomen worden om de klok te versterken. Geef trouwe klokaanvoerders dan een vooraanstaandere veilpositie, zodat wij de ruimte krijgen om de klok te versterken. Er zijn meerdere/betere opties te bedenken om de positie van de klok te versterken, nu wordt er enkel gekeken naar het betalen van de rekening, zonder duidelijke plannen".

De groep roept aanvoerders op om tegen de tariefsverhoging te stemmen op de ALV 7 december a.s. om zo Floraholland terug naar de tekentafel te sturen, voor een betere opzet. "Er zullen zeker betere alternatieven te vinden zijn op die tekentafel, die ons wel de gelegenheid geven om de klok te versterken in ruil voor dat hogere tarief. En die sterke klok heeft uiteindelijk de gehele keten baat bij..." aldus de groep.

Alternatief
Een van de aanvoerders kwam bijvoorbeeld met het volgende plan:

"Geef aanvoerders bijvoorbeeld de keus op 1 januari. Ben je A. klokveiler met bijbehorend hoog tarief voor zowel klok als direct. Of B, directe kweker met het lage tarief. Op het moment dat je kiest voor A. betaal je weliswaar meer over zowel je klokhandel als eventuele directe handel, maar krijg je in ruil voor het hoge tarief een vooraanstaande veilpositie. Kies je voor optie B, kun je voor een voordelig tarief en aangepast kloktarief je bloemen afzetten via Floraholland, maar word je apart van de trouwe klokaanvoerders gepositioneerd in het veilproces. Dan laten we aan iedereen de keuze waar hij zich het beste thuis voelt, ga je voor zo goedkoop mogelijk of ga je voor de beste prijs. Een eerlijk verhaal, waar ook de zo besproken klokexcessen mee aangepakt worden. Misschien nog niet de beste optie, maar zeker een beter verhaal dan de huidige plannen."

En hieruit blijkt ook, dat er zeker betere opties te bedenken zijn in het belang van het gehele vak, stelt de groep. "We zijn best bereid om die rekening te betalen, maar dan mag er ook wel iets voor ons tegenover staan. Geef ons dan wel de ruimte om een sterkere klok te realiseren, zodat wij een tariefsverhoging op kunnen vangen. Veel landen zijn jaloers op ons kloksysteem, vergeet dat niet. Het stelt ons in staat om het sierteeltcentrum van de wereld te blijven, met een breed assortiment. Wij zijn zien zeker toekomst in een sterke klok, en we staan ook zeker open voor verandering. Maar om onze wereldpositie te behouden, moet Floraholland wel verder kijken dan alleen de roep van een paar grote kwekers voor tariefsverlagingen."

Meer informatie:
Aad Duin 06-15652995
Corina Duin 06-40751338
Erwin de Wit 06-51242374
Dirk Koper 06-51088436
 


27-11-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Fotokast tussen


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS