vrijdag 14 december 2018
KUBO via TFC Floranews TOP

Rotterdamse haven experimenteert samen met FloraHolland met blockchain technologie

Rotterdamse haven experimenteert samen met FloraHolland met blockchain technologie

Voordat een zeeschip de Rotterdamse haven kan binnenvaren, zijn ettelijke telefoontjes nodig, e-mails en zelfs faxen. Zo moeten de havenmeester, de terminal, de sjorders, de reder, scheepsagenten, de douane, loodsen en de roeiers van de komst weten. En wat dacht je van de honderden vrachtwagenchauffeurs en binnenvaartschippers, die een seintje moeten krijgen als ze de lading kunnen ophalen.

Met de nieuwe blockchain-internettechnologie verwacht de Rotterdamse haven een einde te maken aan deze omslachtige manier van werken. Dan nemen computers al die telefoontjes, mails en faxen automatisch voor hun rekening. Dat klinkt logisch, maar is nog knap ingewikkeld. “Blockchain maakt transport sneller, goedkoper en efficiënter’’, zegt Tim de Knegt, de blockchain-man bij het Havenbedrijf Rotterdam tegen het AD.

Blockchain moet het transport efficiënter maken. © Peter Aquino

De Rotterdamse haven verwacht met behulp van blockchain dit proces efficiënter te kunnen laten verlopen. De kosten van het transport kunnen volgens Tim de Knegt met zo’n 10 procent worden verlaagd. De haven heeft daarom samen met de gemeente Rotterdam de dochteronderneming BlockLab opgericht, dat gaat experimenteren met de technologie. Het project krijgt financiële steun van het ministerie van Economische Zaken. De partijen stelen allen enkele honderdduizenden euro’s in projecten.

Eén van de experimenten die uitgevoerd gaat worden is een proef met ABN AMRO en Royal FloraHolland, waarbij met behulp van blockchain informatie wordt gedeeld over containers met bloemen. Ook wordt geëxperimenteerd met de inzet van blockchain voor het automatisch uitwisselen van informatie tussen onder meer scheepvaartbedrijven, terminals, loodsen, scheepsagenten, het Havenbedrijf Rotterdam en de douane.

bron: AD 


13-11-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdWHouwenplant


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS