vrijdag 14 december 2018
KUBO via TFC Floranews TOP

World Flower Summit; Do not be afraid but move on!

World Flower Summit; Do not be afraid but move on!

Tijdens de eerste World Flower Summit, die dinsdag 7 november in Aalsmeer gehouden werd, stond ketenintegratie als belangrijkste onderwerp op het programma. Sprekers van grote internationale sierteeltorganisaties als Fleuroselect, CIOPORA, AIPH, Florint, Union Fleurs en Royal FloraHolland deelden hun visie op ketenintegratie en werden vervolgens uitgedaagd door professor Jan Rothman, die met zijn visie duidelijk te kennen gaf dat er voor de sector een grote uitdaging ligt en dat het gevaar van buitenaf loert. Sterker nog, volgens hem staat de sector voor de grootste uitdaging sinds 100 jaar!

Hij vergelijkt de huidige periode met die van de 2e Industriële Revolutie. We zitten nu in de Digitale Revolutie en net als in de 19e eeuw geldt ook nu: Don't be afraid, but move on. Wees niet bang voor wat er komen gaat, maar zorg dat je waarde toevoegt aan je onderneming, anders ben je over een aantal jaar uitgespeeld. Stap af van wat iedereen al doet en wat je zelf al jaren doet en durf het echt totaal anders te doen. Hij wijst daarbij op zaken als big data, die in de sector nog absoluut niet ingezet wordt, en blockchain technologie, waar we wel van gehoord hebben, maar het liefst nog met een boog omheen lopen. Wees je bewust als sector, dat we eigenlijk nog steeds niet weten wat onze klant, de consument echt wil, terwijl er zoveel data beschikbaar kan zijn (big data).
Bedrijven als Über en Airb&b doen het echt anders dan hun sectoren gewend waren; ze bezitten zelf geen taxi’s en appartementen, maar maken enkel de koppeling, de verbinding tussen mensen, vraag en aanbod verbinden, mensen verbinden. Echt anders dus!

De sector heeft prachtige producten in handen, waar we trots op (mogen) zijn, maar die ons ook blind kunnen maken voor wat er moet gebeuren. De wereldwijde ontwikkelingen gaan sneller dan de sector bij kan benen. Professor Rothman adviseert daarom om vooral mensen van buitenaf de sector binnen te halen, met hen te gaan praten over nieuwe mogelijkheden, om te horen en te luisteren naar hoe anderen naar onze sector en de ontwikkelingen kijken en te kijken wat de mogelijkheden en te nemen stappen zijn. Niet alleen de kansen liggen buiten de sector, maar zeker ook de gevaren, zo waarschuwt hij. Dit bevestigde ook Lucas Vos, CEO van FloraHolland, die aangeeft angst te hebben voor grote partijen als Amazon en Alibaba.

Tijdens de afsluitende paneldiscussie sprak Marco van Zijverden, CEO Dutch Flower Group, uit dat Blue Roots, het nieuwe digitale platform van Dutch Flower Group en FleuraMetz, open staat voor een eventuele samenwerking met Floriday, het nieuwe digitale platform van Royal FloraHolland. Eerder had de CEO van Royal FloraHolland, Lucas Vos al aangegeven hier open voor te staan. Dit bevestigde hij gisteren nogmaals. De CEO van Dutch Flower Group benadrukte hierbij wel dat er een verschil is tussen het onafhankelijke platform Blue Roots en de andere platforms; het is vraag gedreven en niet zoals de overige platforms aanbod gestuurd.

Bron: www.FloraNews.com
Leandra de Boef | 08-11-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdWHouwenplant


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS