vrijdag 14 december 2018
Floranews TOP KUBO via TFC

Student verwacht blockchain revolutie in sierteelt

Student verwacht blockchain revolutie in sierteelt

Tim Timmermans is derdejaars student bedrijfs- en consumentenwetenschappen aan Wageningen University & Research (WUR) en is dit voorjaar voortvarend aan de slag gegaan met het thema Blockchain in de sierteelt. Op 19 oktober aanstaande zal hij tijdens de community meeting van Tuinbouw Digitaal zijn bevindingen rondom blockchain presenteren in het World Horti Center in Naaldwijk. Hieronder alvast een voorproefje over zijn ervaringen met deze opdracht die hij uitvoert binnen de DaVin3i Community. Tim Timmermans heeft al jaren naast zijn studie een eigen IT-bedrijf.

Nieuwe manier van denken
”Blockchain heeft de mogelijkheden om de sierteeltsector revolutionair te   veranderen. De kansen die deze toepassing met zich meebrengt leidt zeker tot groei en efficiency voor de sector. Het is een compleet nieuwe manier van denken. Als mensen anders durven te denken, kan deze toepassing   ontwikkelingen in de sierteelt versnellen”, meent Tim Timmermans. Deze derdejaars student, bedrijfs- en consumentenwetenschappen aan de  Wageningen University & Research heeft samen met Henk Zwinkels van Floricode, Lan Ge en Cor Verdouw van Wageningen Economic Research volgende onderzoeksvraag geformuleerd: Wat is de toegevoegde waarde van blockchain in handel en transport binnen de sierteeltsector.

 Smart contracts
 Timmermans koos na uitgebreid   onderzoek en meerdere interviews met   medewerkers van Floricode,   FloraHolland, VGB en Royal Lemkes   bewust voor het thema smart contracts.   “Het opstellen van een overeenkomst,   de betaling en levering zijn nu nog vaak   aparte processen binnen de veiling.     Door gebruik te maken van smart   contracts kan informatie automatisch   worden gekoppeld en gegenereerd.   Tussen de hoogste bieder en de koper   kan daarmee automatisch een contract  worden opgesteld met prijs, aantal en productspecificaties’’, legt Timmermans uit. “Het resultaat is dat het totale proces veiliger wordt. Ook op het gebied van vertrouwen speelt blockchain een belangrijke rol, aangezien bij een transactie geen derde partij meer nodig is”, voegt hij eraan toe.

Timmermans heeft een tool ontwikkeld die bestaat uit een schematisch model dat hij op de 19 oktober zal presenteren tijdens de community meeting van Tuinbouw Digitaal.

“Blockchain is meer dan een techniek alleen en biedt enorm veel mogelijkheden. Er is lef voor nodig om vernieuwend te durven denken. De tijd zal uitwijzen of de sierteeltsector deze technologie durft te omarmen. We staan pas aan het begin van wellicht een nieuw tijdperk in deze branche”, concludeert Timmermans tot slot. 

DaVinc3i
Binnen de DaVinc3i Community ontwikkelen projectpartners en samenwerkende partijen nieuwe ideeën over hoe Nederland haar leidende positie in de sierteelt kan handhaven, over wat we moeten doen om het centrum voor handel en logistiek te blijven, ook als producten niet meer fysiek via Nederland vervoerd worden.

Deze community is een vervolg op het vierjarige project DaVinc3i dat in 2011 van start is gegaan. In 2016 is het project voortgezet als community.

Bron: www.davinc3i.com
12-10-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdWHouwenplant


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS