vrijdag 14 december 2018
Floranews TOP KUBO via TFC

Van Nobelprijs voor ontrafelen principe biologische klok naar kasplanten

Van Nobelprijs voor ontrafelen principe biologische klok naar kasplanten
Afgelopen week ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar drie Amerikaanse onderzoekers, Jeffrey Hall, Michael Rosbach en Michael Young, die het principe van de biologische klok hebben ontrafeld. Plantenfysioloog Sander van der Krol doceert hun kennis aan de universiteit van Wageningen aan zijn studenten en gebruikt deze kennis om de groei van kasplanten te reguleren.
 
De Amerikaanse onderzoekers wisten uit een fruitvliegje een gen te isoleren dat het dag- en nachtritme controleert. Volgens Sander van der Krol is het eigenlijk iets complexer, zo vertelt hij in het magazine Resource van Wageningen University & Research.
 
"Ze hebben het mechanisme ontrafeld van de biologische klok zoals dat in planten en dieren werkt. Dankzij hun onderzoek aan de klok in fruitvlieg begrijpen we hoe de klok werkt in andere organismen. Ze hebben als eerste een gen gevonden dat onderdeel is van de klok en ze hebben een feedback-mechanisme ontdekt waarbij dit gen zijn eigen expressie onderdrukt. Vervolgens hebben ze ook nog vertragingsstapjes in dat feedbackmechanisme gevonden. Vertragingen in de feedback heb je nodig om tot een ritme van 24 uur te komen. Daarmee hebben ze de structuur van de biologische klok voor alle organismen in kaart gebracht."

Net als mensen hebben planten een biologische klok, die reageert op licht en temperatuur van de omgeving, doceert Van der Krol. "Als wij van slag zijn door een jetlag na een reis naar Australië, zet de lichtcyclus onze biologische klok weer gelijk. De Nobelprijswinnaars hebben de basis gelegd over hoe omgevingsfactoren de biologische klok beïnvloeden."

Tijdens een onderzoeksproject met 35 tuinbouwbedrijven heeft Van der Krol laten zien hoe we door verstoring van de klok de groei van planten in kassen kunnen sturen. Doel is dat de planten compact blijven. Een compacte plant ziet er beter uit maar is ook handig in vervoer, omdat dan meer planten per vierkante meter in de vrachtwagens passen.

Volgens de plantenfysioloog is het toekennen van de Nobelprijs aan de onderzoekers terecht en hebben zij een fundamenteel mechanisme gevonden dat van belang is in de geneeskunde, biologie, ecologie en landbouw.

Van der Krol kent winnaar Michael Young van de Rockefeller University waar Young hoogleraar is en Van der Krol vier jaar gewerkt heeft .

 

bron: Resource

 


09-10-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Oxalis website


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS