dinsdag 23 juli 2024
FN TOP add FN TOP logo

Mierenzuur uit brandnetels toekomst voor glastuinbouw

Mierenzuur uit brandnetels toekomst voor glastuinbouw

Mierenzuur de toekomst? Ja, mierenzuur gewonnen uit brandnetels welteverstaan. Bob Ursem en Koos van der Meij zijn er vrij zeker van. Bob Ursum is wetenschappelijk directeur van de botanische tuin van de TU Delft en volgens hem rijden vrachtauto’s, bussen en landbouwvoertuigen over 10 jaar niet meer op diesel, maar op mierenzuur. Daarmee zien beide heren dan ook een grote kans voor menig glastuinbouwbedrijf.

In een hoekje van een oud kassencomplex in De Kwakel zijn twee gedreven mannen bezig aan de doorontwikkeling van een Mexicaanse brandnetelsoort. Deze produceert van nature 20 keer zo veel mierenzuur als de brandnetel die we in de Nederlandse natuur vinden.
“Over tien jaar worden er geen diesels meer verkocht en rijden auto's en vrachtauto's op nieuwe brandstoffen. Auto's worden elektrisch of rijden op waterstof. Vrachtwagens, bussen en landbouwvoertuigen veelal op mierenzuur en de luchtvaart stapt over op biokerosine, kerosine die afkomstig is uit zeewier.” Aldus Bob Ursem.

Volgens de initiatiefnemers van De Brandnetelkwekerij ligt er een grote kans voor glastuinbouwbedrijven en is het voor bijvoorbeeld rozenkwekers eenvoudig om over te stappen naar de teelt van brandnetels. Zij hoeven er volgens beide heren geen enkele aanpassing voor te doen.

De brandnetels die nu inmiddels vijf weken geleden geplant zijn, worden binnenkort verhuisd naar een afgesloten ruimte. Dan wordt het volgens Koos van der Meij ook nodig om beschermende kleding te gaan dragen. De Mexicaanse brandnetelsoort geeft door de grote hoeveelheid mierenzuur namelijk een veel grotere allergische reactie. Wellicht dat daarom aan een geautomatiseerde teelt gedacht moet gaan worden, maar dat is nu een kwestie van door ontwikkelen.

Het eerste mierenzuur is al gewonnen uit de planten en dit ruikt naar een batterij of een accu. De eerste levering is voor een project van Team Fast, een innovatief project van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Zij ontwikkelen een elektrische stadsbus die gebruikmaakt van mierenzuur.

De brandnetelteelt is een duurzame teelt. Zo is het product volledig te gebruiken en er blijven geen restproducten over. “Het mierenzuur kan als brandstof dienen en de vezels kunnen worden gebruikt om spijkerbroeken van te maken of voor natuurlijke vezels die bijvoorbeeld in de auto-industrie in het dashboard worden gebruikt. De overgebleven voedingsstoffen, zoals vitaminen A, B en C kunnen ook worden gebruikt. Iedereen kent wel brandnetelthee of brandnetelkaas. De brandnetelplant heeft veel gezonde voedingsstoffen in zich.” aldus Koos van der Meij

Volgens de initiatiefnemers ligt een enorme kans voor telers waarvan de productie dreigt te verdwijnen.

 

Bron: www.FloraNews.com
10-08-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws



2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS