zaterdag 21 oktober 2017
Top FN Top wit

Maak van Big Data een groots punt!

Maak van Big Data een groots punt!

We zitten zo’n beetje halverwege het jaar 2017, hoe is het eigenlijk met uw gebruik en toepassing van verschillende data? Ik gooi hem er deze keer direct maar even in maar het is een belangrijk punt. Data wordt wel de olie van uw onderneming genoemd. Zonder data geen juiste beslissingen, zonder juiste data geen goed inzicht in de markt en noem maar op. Maar mijn advies maak van (big) data een groots punt.

Tijd om terug te kijken
De uitspraak ‘regeren is vooruit kijken’ is en blijft overeind staan. Alleen de blik moet ook wel eens naar achteren worden gericht. Even terugkijken wat we hebben gedaan en wat daarvan de effecten waren is eigenlijk net zo belangrijk. Hierbij is het verzamelen van de juiste data erg belangrijk, want daar worden de beslissingen op genomen. Mag onderbuikgevoel dan niet meer meespelen? Natuurlijk wel maar hopelijk niet alleen maar.

Voor mij is het in deze periode altijd even een kwestie van terugkijken. Ik pak voor de digitale wereld altijd even de trends beet die zijn voorspeld dat ze in dat jaar belangrijk zouden worden. Een van die trends die genoemd werd was dat het gebruik van (big) data meer en meer aandacht zou krijgen omdat de accountability van marketing steeds belangrijker zou worden. Er is tegenwoordig veel data beschikbaar, in mijn optiek veel meer en vaker dan dat we denken. Niet alleen gegevens over de verkoop, de omzet, de marge en allerlei andere gegevens van klanten maar nog veel meer.

Deze week zijn de Flowertrials, een moment voor de kwekers om vooruit te kijken. Lopende over de diverse locaties van de Flowertrials valt mij altijd op dat er tussen de verkopende partij en de kopende partij een interessant gesprek plaatsvindt. Typische gesprekken over product, groei, kwaliteit en andere zaken. Natuurlijk de klanten zijn veelal de telers en die willen die data wel graag weten. Maar uiteindelijk moet het product ook verkocht worden en daarvoor is hele andere data nodig. Data die in de keten beschikbaar is maar wordt deze wel gedeeld of gebruikt? Hier hoor ik eigenlijk nooit iets over, ook niet vanuit de veredelaars en/of de vermeerderaars. Terwijl marktpotentie vanuit die data toch ook heel erg belangrijk is. Je zal maar een product in de tuin hebben staan wat teelttechnisch super is maar niet verkoopt. Ik weet het niet…….

Gebruik data
Ik werd deze week ook even geraakt door de woorden van een collega van mij. Er werd aangegeven dat we meer moeten inspelen op geluk als het om bloemen en planten gaat. Geen focus meer op kwaliteit maar op een positieve bijdrage aan deze wereld. Speel in op geluk en welzijn! Merken die daar op inzetten doen het 266% beter. Ik zou zeggen maak van deze data gebruik en maak van je merk een positief merk en werk aan het geluk wat jou merk brengt.
Dit soort data zet mij direct hard aan het denken. Maar laat het niet bij denken maar zet het om in actie. Ook dat is een stukje gebruik maken van de beschikbare data

Even een heel praktisch voorbeeld. Bij navraag omtrent bezoeken website van mensen verbaast het mij elke keer dat daar veelal erg weinig inzicht in is. Soms kan men aangeven hoeveel unieke bezoekers er zijn geweest afgelopen maand maar daar blijft het bij. Jammer want veel inzicht door gebruik van de beschikbare data gaat verloren. Leest men bijzondere pagina’s wel eens? Welke pagina’s worden het meest bekeken en waarom? Wat kan ik daar meer uit halen? Waar verlaten ze de website? Waar komen de bezoeken vandaan en hoe kan ik dat optimaliseren. Gewoon direct beschikbare data die te gebruiken is.

Kijkende naar de sociale media en de data daar dan wordt het veelal helemaal stil. Nagenoeg elk platform heeft data beschikbaar. Deze data geeft inzicht in welke posten het meeste effect hebben. Als we daar naar kijken kunnen we daar toch op sturen? Wanneer zit uw doelgroep uw posten te lezen? Dan moet je toch juist in beeld zijn om het meeste rendement er uit te halen. Maar andersom ook. Door de reacties eens goed te doorgronden weten we ook waar behoefte aan is. Door eens een extra vraag te stellen kunnen we misschien nog veel meer weten en daarop inspelen.

Deze gegevens samen kunnen we al een stukje big data noemen. Data welke voor het oprapen ligt. Data die wenselijk is om beslissingen te nemen om een stap voorwaarts te maken met en in deze digital wereld. Mijn advies…… maak van deze big data iets groots om extra stappen te kunnen zetten.
 


Ernst Jan Bos | 15-06-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

GardenConnectaugnov2017

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2017 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS