floranews
Laat je hacken, voor je gehackt wordt

Elke organisatie krijgt vroeg of laat te maken met cybercriminaliteit. Zo werd ook de sierteeltsector de afgelopen periode opgeschrikt door een reeks van cyberaanvallen, zoals phishing en ransomware. Wij spraken met Ethical Hacker Rick Verdoes van Pentests.nl over de toenemende cyberdreigingen en hoe de sector zich hiertegen kan bewapenen.

“Laten we vooropstellen dat gehackt worden iets is dat iedereen kan overkomen”, begint Rick het interview. “Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en cybercriminelen liggen continu op de loer om hier misbruik van te maken. Voor een kwaadwillende hacker is één fout vaak al voldoende om toegang te krijgen tot een organisatie en schade toe te brengen. Dit kan iedereen overkomen, maar laten we het de hackers niet te makkelijk maken. Het invoeren van een basisset van beveiligingsmaatregelen is vaak al afdoende om menig hacker tegen te houden.”

Afhankelijkheid en versproducten

"Afhankelijkheid en versproducten", is het antwoord van Rick op de vraag wat volgens hem het grootste gevaar is voor de sector. “De digitale transitie heeft de afgelopen jaren naast veel voordelen helaas ook een groot nadeel opgeleverd. Organisaties zijn in grote mate afhankelijk geworden van IT. Ga maar eens na; Wat als een organisatie drie dagen offline komt door een cyberaanval. In de sector worden versproducten verkocht en het is voor menig organisatie catastrofaal om voor meerdere dagen offline te zijn. De verse voorraad kan niet verkocht worden omdat de webshop offline is. Dit kan al snel een enorme financiële strop opleveren.”

MediaMarkt, Belgische ziekenhuizen, Universiteit van Maastricht, Artis en RTL

Iedere sector krijgt vroeg of laat te maken met cyberdreigingen zoals ransomware-aanvallen. “De sierteeltsector is dan ook geen uitzondering. De afgelopen jaren zijn in Nederland genoeg voorbeelden van ransomware-aanvallen in het nieuws geweest; van de bakker om de hoek tot de Universiteit Maastricht, en van dierentuin Artis tot Belgische ziekenhuizen. Cybercriminelen zijn meedogenloos en zolang het lucratief is zal deze vorm van criminaliteit alleen maar toenemen. Geen enkele sector of organisatie, groot of klein, zal buiten schot blijven.”

“Dat is de verantwoordelijkheid van onze IT-leverancier”

Op de vraag wat volgens hem de grootste misconceptie in de sector is, antwoordt Rick dat er te veel vertrouwen wordt gelegd bij de IT-leveranciers: “Het probleem dat we in de sector maar eigenlijk in het gehele MKB zien, is dat er te veel vertrouwd wordt op de IT-leverancier. Vaak wordt alle IT uitbesteed en daar wordt qua cybersecurity volledig op vertrouwd. In de realiteit betekent dit echter vaak dat de IT-leverancier elke maand software-updates uitvoert of dat er andere (minimale) beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. Maar hoe effectief zijn deze maatregelen nu eigenlijk? Het laten uitvoeren van een pentest biedt inzicht in de beveiliging zodat er slimme keuzes ter verbetering gemaakt kunnen worden.”

Wat is een pentest en waarom is het belangrijk?

Rick legt uit wat een pentest is: “Tijdens een pentest kruipen onze cyberspecialisten in de huid van een hacker met als doel kwetsbaarheden in de digitale beveiliging bloot te leggen. Aan de hand van de resultaten wordt een advies uitgebracht. Hierin staan gerichte maatregelen om deze kwetsbaarheden zo goed mogelijk te verhelpen, zodat u hackers een stap voor kan blijven.
Pentests.nl voert altijd eerst een quickscan uit om inzicht te krijgen in de IT-beveiliging. Dit kan gezien worden als nulmeting en achterhaalt waar de IT-beveiligingsrisico’s het grootst zijn. En hoe er slimme keuzes ter verbetering gemaakt kunnen worden. Zo kan er geïnvesteerd worden in zaken die ertoe doen en direct effect hebben op de verbetering van de beveiliging.
Uiteindelijk is het wel belangrijk om het in context te plaatsen. Het beveiligingsniveau van organisaties binnen de sierteeltsector is minde¬¬r hoog dan die van een bank of verzekeringskantoor. Uiteindelijk is het van belang om de digitale lat hoger te leggen dan ‘de buurman op het internet’. Vaak zijn kwaadwillende hackers opportunistisch en kiezen al snel een ander doelwit als het hen te moeilijk wordt gemaakt.”

 

 


Bron: www.Floranews.com
copyright © 2022 Floranews.com