floranews
Kwekerij Bernhard legt zonnepanelen op waterbassin

Kwekerij Bernhard in Luttelgeest had al 35.000 zonnepanelen maar daar komen er nu nog eens 5.000 bij. Vooral de plek waar deze komen, mag bijzonder genoemd worden. Ze komen op het waterbassin. Met deze uitbereiding hoopt het bedrijf uiteindelijk energieneutraal te worden. Het bedrijf is de derde kweker in Nederland die op deze manier gebruik maakt van een waterbassin en zonnepanelen.

foto: Kwekerij Bernhard

"Als tuinbouwsector willen we in 2040 al energieneutraal zijn. Landelijk hoeft dat pas in 2050, maar we willen als sector graag het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we gaan kijken wat er mogelijk is, en zonnepanelen zijn voor ons een deel van de oplossing, vertelt eigenaar Bram Bernhard in een interview met Omroep Flevoland.

Water en stroom lijkt een gevaarlijke combinatie, maar de zonnepanelen komen niet direct in contact met het water en zijn bovendien geaard. De panelen liggen op een soort kunststof vlotten en zweven  een halve meter boven het water. Ook zit er een plastic huls omheen.

In totaal zijn alle zonnepanelen bij elkaar goed voor zo'n 15 miljoen kilowattuur (kWh) stroom. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo'n 4.000 kWh stroom per jaar. Om echt helemaal energieneutraal te kunnen werken is het bedrijf van plan om de overstap te maken naar ledverlichting in de kassen. 

 

copyright © 2021 Floranews.com