floranews
Biologisch telen volop in ontwikkeling bij Fikona

Kwekerij Fikona heeft de afgelopen jaren veel stappen gemaakt op het gebied van biologisch telen. Bij de kweker uit het Belgische Lier wordt na een periode van veel testen en met de hulp van een externe teeltvoorlichter op twee afdelingen volledig biologisch behandeld.

De Belgische kweker zorgt voor de meest optimale teeltomstandigheden om de hoge kwaliteit van de van tropische planten, zoals Ficus en Chamaedorea, te garanderen. De biologische weg die Fikona bewandelt, past daar goed bij. Hoewel het al langere periode bezig was met de overstap naar meer biologisch telen, bleef het tot nu toe steeds noodzakelijk om toch af en toe in te grijpen met chemische producten.

“De resistentie op bestaande middelen werd groter en het effect van de behandelingen minder. Op het gebied van chemie verdwijnen ook jaarlijks heel wat producten in België. De biologische weg wordt dan de enige optie”, vertelt Quirine Peeters van Fikona.

Natuurlijke vijanden en plantversterkers

De zoektocht naar natuurlijke vijanden en plantversterkers startte met het product Swirskii, ingeblazen door automatische blazers. Inmiddels werkt Fikona met Spidex en Montdo-mite. Deze combinatie zorgde ervoor dat de spint- en thripsaantasting snel verminderde. Waar de thripsdruk te hoog was, is eerst gestart met plantversterkers. “Door de plant harder te maken, krijgen plagen minder kans en werden zelfs de planten minder aantrekkelijk voor de plagen", aldus Peeters. 

Aanpassen en afstellen

Ook in de nieuwste kas, die in 2019 werd opgeleverd, werd reeds gestart met Spidex en Montdo-Mite. Omdat de nieuwe kas veel hoger is dan de oude, moesten de automatische blazers ook aangepast en opnieuw afgesteld worden. Mede dankzij de hulp van een externe teeltvoorlichter, die ervaring heeft met plantversterkers en tropische planten, heeft Fikona stappen kunnen maken op het gebied van biologie. Inmiddels draaien twee afdelingen volledig met plantversterkers en natuurlijke vijanden en kan Fikona verder met de volgende uitdaging: wolluis bestrijden met biologie!

 

copyright © 2021 Floranews.com